Novica

Rešitev, ki zazna mobilne naprave v bližini, iz študentskih rok

  12. 04. 2019

Mednarodno študentsko tekmovanje EESTech Challenge 2019 hackathon je v preteklem vikendu združilo študente na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Pomerili so se v reševanju razpisanih izzivov na področju interneta stvari (IoT). Na Mikrocopovem izzivu so iskali rešitev za zaznavo mobilne naprave v bližini.

Sodelovanje in nova tehnična znanja

Glavni cilj hackathona je bil, da študenti v 24 urah ustvarijo delujočo rešitev za postavljeni izziv. Takšno tekmovanje študentom omogoča uporabo tehničnih znanj v praksi, spodbuja timsko delo in deljenje znanja, ponuja pa tudi priložnost za tesnejši stik s podjetji in mentorji. 

Izziv za zaznavo mobilne naprave v bližini

Študentom smo predstavili naslednji problem: nepooblaščen vnos mobilne naprave v varovan prostor, v katerem je uporaba mobilnih naprav prepovedana zaradi možnosti fotografiranja (dokumentov), lahko omogoči krajo zaupnih informacij. Postavili smo jih torej pred izziv, da najdejo rešitev za zaznavo mobilne naprave v neposredni bližini.

hackaton_mikrocop

Mikrocopov izziv je sprejelo 7 ekip od 13 sodelujočih, 6 ekip pa je izziv tudi uspešno rešilo. Študenti so z veliko mero zavzetosti našli različne, tudi zelo inovativne in zabavne rešitve za zadani izziv.

sodelujoci_na_mikrocopovem_izzivu

Zmagovalci dobili priložnost za zaposlitev

V Mikrocopu smo kot najbolj primerno rešitev izziva prepoznali rešitev ekipe Megacops, ki temelji na arhitekturi mikrostoritev. Člani zmagovalne ekipe Rok Tavčar, Jan Sušnik in Žan Horvat so poleg praktičnih nagrad dobili tudi priložnost za štipendijo oziroma zaposlitev v Mikrocopu.

V konkurenci vseh ekip in različnih izzivov je komisija hackathona izbrala tri najboljše ekipe. Vse tri so razvijale odgovor na naš izziv. Zmagala je ekipa //JAsociety, ki je Mikrocopov izziv rešila z zaznavanjem nizkoenergetskega Bluetooth signala mobilne naprave in uporabo tehnologije veriženja podatkovnih blokov (Blockchain). Slovenijo bojo na finalu EESTech Challenge 2019 v Münchnu zastopali Jan Turk, Dejan Dolenc in Erik Ternav.

Vsem udeležencem hackathona čestitamo za njihovo zavzetost, vztrajnost in ustvarjalnost, ekipi //JAsociety pa želimo veliko uspeha pri nastopu v finalu! 


Nazaj