Piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki ste jih uporabniki uporabili pri dostopu.

TO SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE

ZAKAJ SO PIŠKOTKI POMEMBNI?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile možne brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, tako se prihrani čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več – kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (prijava na dogodke), pri zbiranju raznih statistik o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani ter ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

KAKO UPORABLJAMO PIŠKOTKE?

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, mobilna naprava) in prilagajanje prikazane vsebine, za spremljanje obiska, kar nam omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin, stalno izboljševanje spletnih strani in razumevanje vaših potreb, ter za namene zagotavljanja ustreznega delovanja spletne strani.

KATERE VRSTE PIŠKOTKOV LOČIMO?

 

Nujni piškotki

Nujni piškotki so nujni za delovanje spletne strani, saj brez njih stran ne bi delovala. Nastavijo se, ko s spletno stranjo opravite kakršnokoli interakcijo, uporaba teh piškotkov je samodejna in jih ne morate ponastavljati.

Analitični piškotki

Analitični piškotki se uporabljajo jih za zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne strani. Ti piškotki izboljšajo uporabniško izkušnjo in pomagajo uporabnikom hitreje priti do želenih informacij. Analitične piškotke uporabljamo skupaj z orodjem Google Analytics, s katerim zagotavljamo anonimizacijo osebnih podatkov. Anonimizacija podatkov z rešitvijo Google Analytics ni reverzibilna, kar pomeni, da na podlagi anonimnih podatkov ni mogoče v obratni smeri povezati ali kakorkoli identificirati posameznega uporabnika. Kot rezultat postopka tako prejmemo popolna statistična poročila o obiskanosti in aktivnostih na naših spletnih straneh, podatkov o uporabniku pa ne moremo uporabiti v druge namene, saj je uporabnik s to rešitvijo popolnoma anonimen. Google Analytics nam v skladu z zakonskimi zahtevami omogoča sodelovanje z zunanjimi ponudniki spletne analitike brez kritičnih vplivov na relevantnost pridobljenih metrik. Uporabljamo lastne spletne piškotke ("1st party cookies"), kar pomeni, da jih lahko servira in bere samo naše spletno mesto, ne pa tudi tretje osebe (npr. Google). Kljub temu, da so prejeti podatki anonimizirani in da jih ni mogoče povezati z določenim ali določljivim uporabnikom, vam nudimo možnost, da prepoveste uporabo piškotkov te skupine.

Ciljni piškotki in oglaševalski piškotki tretjih oseb

Ciljni piškotki in oglaševalski piškotki tretjih oseb beležijo vaše obiske naše spletne strani, podstrani, ki jih obiščete, članke, ki si jih ogledate, in povezave, na katere kliknete. Ti piškotki pomagajo objavljati vsebine na spletni strani, ki ustrezajo vašim interesom in ki smo jih prepoznali na podlagi podstrani/povezav, ki ste jih obiskali, in člankov, ki ste jih prebrali.

SEZNAM PIŠKOTKOV

 

Analitični piškotki

Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletne strani za izboljšanje njene privlačnosti, vsebine in zmogljivosti. Uporaba poteka samo z vašim soglasjem in le pod pogojem, da teh piškotkov niste onemogočili.

Ime piškotka Namen uporabe Trajanje Izvor
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics

Onemogočite analitične piškotke

 

Oglaševalski piškotki

Zaradi potreb vedenjskega oglaševanja se lahko ob uporabi našega spletnega mesta na vaš računalnik namestijo tudi oglaševalski piškotki, ki prihajajo od zunanjih oglaševalskih podjetij in se uporabljajo za zbiranje informacij o spletnih straneh, ki jih obiščete. Uporaba poteka samo z vašim soglasjem in le pod pogojem, da teh piškotkov niste onemogočili.

Ime piškotka Namen uporabe Trajanje Izvor
id Prepoznava obiskovalca in neposredno oglaševanje 1 leto Double Click
bku, bkdc Prepoznava obiskovalca in neposredno oglaševanje 6 mesecev Blue Kai
datr, fr, lu Prepoznava obiskovalca in neposredno oglaševanje 3 mesece do 1 leto Facebook
APISID, SSID, NID,
SID, SAPISID, HSID
Prepoznava obiskovalca in neposredno oglaševanje 6 mesecev do 1 leto Google
TapAd_DID, TapAd_TS Prepoznava obiskovalca in neposredno oglaševanje 2 meseca Tapad.com
SEUNCY Prepoznava obiskovalca in neposredno oglaševanje 6 mesecev Semasio.net

Upravljanje nalaganja oglaševalskih piškotkov lahko urejate na:
www.youronlinechoices.com/sl/your-ad-choices

UPRAVLJANJE PIŠKOTKOV

Razen nujnih lahko za ostale piškotke sami določite, ali jih želite shranjevati na vaši napravi. Nastavitve piškotkov lahko določate in nadzirate v brskalniku, ki vam omogoča tudi izbris piškotkov z vaše naprave:

Vaše nastavitve za nameščanje piškotov

Z izbiro nastavitev spodaj lahko nadzirate, katere piškotke naša spletna stran namešča na vašo napravo:

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti. Trženjski piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij o obiskanih spletnih straneh za omogočanje dostopa do relevantne vsebine.
Shrani spremembe
Spremembe shranjene