Študija primera

Podatkovni center A1 v poslovnem objektu Mikrocop

Za najem podatkovnega centra v poslovnem objektu Mikrocopa so se odločili tudi pri A1, ko so vzpostavljali novo jedrno lokacijo za telekomunikacijsko in IT opremo. Za Mikrocop so se odločili, ker naša poslovna stavba ustreza visokim varnostnim standardom in zahtevam za postavitev podatkovnih centrov.

»Na trgu je bilo zelo težko dobiti prost pripravljen prostor, ki bi ustrezal našim zahtevam. Poleg tega smo iskali center v neposredni bližini glavne stavbe A1, saj naši strokovnjaki dnevno dostopajo do opreme,« poudarjajo pri vodilnem zasebnem ponudniku celovitih komunikacijskih storitev v Sloveniji.

Selitev »srca« omrežja A1 na novo lokacijo je poleg strogih varnostnih standardov zaobjemal tudi okoljski vidik. Utečen sistem ravnanja z okoljem v A1 je na ta način postal bogatejši za učinkovitejši način hlajenja – t. i. ‘freecooling’ klimatske naprave. Gre za energetsko učinkovitejšo tehnologijo, ki porablja bistveno manj elektrike kot dotedanja.

Podatkovni centri – najeti ali zgraditi?

V obdobju pred zadnjo gospodarsko krizo se je odločitev glede najema ali izgradnje lastnega podatkovnega centra pogosteje nagnila k slednjemu – predvsem zato, ker je večina podjetij imela na voljo investicijska sredstva, na trgu pa ni bilo visoko specializiranih ponudnikov, ki bi ponudili ustrezne rešitve za najzahtevnejše uporabnike.

»V zadnjih letih se je trend dramatično obrnil, ne samo zaradi dinamičnih razmer v gospodarstvu, temveč tudi zaradi dejstva, da je najem podatkovnega centra pri zaupanja vrednemu ponudniku varna in ekonomsko ugodnejša odločitev,« razlaga David Habot, pomočnik direktorice Mikrocopa za strateški razvoj.

Obstaja kar nekaj razlogov, ki dajejo prednost najemu. Praksa je pokazala, da podjetja težko ocenijo potrebe, ki jih bodo imela čez deset let, kolikor v povprečju znaša življenjska doba podatkovnega centra. Čas, potreben za izgradnjo podatkovnega centra, je lahko daljši od enega leta, za izgradnjo in operacijo podatkovnih centrov pa je treba imeti specializirano znanje o tovrstni tehnologiji.

Stroški izgradnje podatkovnega centra znašajo tudi več tisoč evrov na kvadratni meter, pri najemu pa so stroški uporabe in upravljanja bistveno nižji. Poleg tega so mesečni stroški najema podatkovnega centra konsistentni, predvidljivi in temeljijo na dejanskih potrebah in porabi.

Eden pomembnejših dejavnikov pri odločanju o izgradnji ali najemu podatkovnega centra je tudi lokacija. Podjetja praviloma želijo, da je center v njihovi bližini, mednarodne študije pa kažejo, da je večina odločevalcev pripravljena na izločitev lastnega podatkovnega centra v radiju 50 km od sedeža podjetja.

Tveganja najema in izgradnje

Obe možnosti – najem ali izgradnja lastnega centra – sta povezani z nekaterimi tveganji, izgradnja lastnega podatkovnega centra predvsem s tveganji, ki se nanašajo na investicijo.

Seveda pa tudi najem zmogljivosti podatkovnega centra prinaša določena tveganja in posledično strah, da bo podjetje izgubilo nadzor nad elementi podatkovnega centra. »Nekatere organizacije in podjetja takšnega tveganja, predvsem zaradi organizacijske kulture, ne bodo sprejele. Vendar se s širjenjem računalništva v oblaku meje med podjetji hitro spreminjajo. Če je še pred nekaj leti veljalo, da interne informatike ni mogoče predati v izvajanje zunanjemu ponudniku, je danes to že ustaljena praksa. Predvsem pa je pomembno, da izberemo kompetentnega in zaupanja vrednega ponudnika, s katerim vzpostavimo pregleden odnos, določen z dogovorom o ravni storitev (SLA),« dodaja Habot.

Nazaj