Dobra praksa

Strankam želijo prihraniti pot do bančnega okenca

  18. 06. 2019

V Novi KBM se zavedajo, da imajo stranke svoje življenje, delo, skrbi in obveznosti. Zato mora biti njihova interakcija z banko kar najbolj preprosta predvsem pa elektronska.

Vodstvo Nove KBM se je s prihodom tujega lastnika odločilo, da še bolj odločno stopi na pot modernizacije in digitalizacije. Danes se lahko banka pohvali z napredno spletno in mobilno banko, ki uporabnikom nudita širok nabor digitalnih bančnih storitev, izjemno široko mrežo bankomatov in procesov, ki zmanjšujejo papirno poslovanje. A v Novi KBM z delom še niso končali, saj želijo do prihodnjega leta postati najboljša slovenska banka.

Več kot le sledenje trendom

Tradicionalne banke doma in po svetu se soočajo z naslednjimi trendi na področju bančništva:

  • preusmeritev strank iz poslovalnic na digitalne kanale,
  • odprtje računa na spletu v nekaj minutah, brez obiska poslovalnice ter z video identifikacijo stranke,
  • izboljšanje uporabniške izkušnje,
  • poenostavitev drugih nakupnih procesov.

V Novi KBM se osredotočajo še na brezpapirno poslovanje, saj to prinaša višjo učinkovitost dela in manjše stroške.

»Fleksibilnost, kreativnost, pametne rešitve in spremljanje novih trendov v svetu so ključnega pomena pri razvoju digitalnih tehnologij in pristopov,« je povedal vodja digitalnega marketinga, Tolga Yurteri v Novi KBM in dodal:

 

»Pri digitalni preobrazbi poslovanja sodelujemo z različnimi partnerji, predvsem na področju tehnologije, trženja, upravljanja odnosov s strankami, na področju gradnikov itd. Zavedamo se, da so naši partnerji strokovnjaki na tovrstnih področjih, zato jim zaupamo in z njimi sodelujemo pri prenosu novosti in najboljših praks v domače bančno okolje.«

K strankam usmerjena digitalizacija

V Novi KBM so že izvedli več pomembnih projektov, namenjenih povečevanju digitalne zmogljivosti banke. Med njimi so vsekakor uvedba novih varnostnih mehanizmov, uporaba SMS Žetona za prijavo v spletno in mobilno bančništvo, registracija za storitev digitalnega bančništva v eni minuti kar preko spleta in brez obiska poslovalnice, eno geslo za vse kanale, enostaven dostop do kredita preko spletne in mobilne banke, napreden avtomatski odzivnik v klicnem centru ter e-obvestila.

»Do sedaj smo več kot 80 % operativnih postopkov, ki jih v banki izvajamo za izvršitev posamezne transakcije, prenesli v izvajanje na kanale, ki niso poslovalnice. Tudi v prihodnosti si bomo prizadevali, da čim več tovrstnih aktivnosti prenesemo iz poslovalnic na digitalne kanale, hkrati pa se bomo osredotočili tudi na sklepanje poslov preko digitalnih načinov. V Novi KBM smo prepričani, da morajo biti naše storitve preproste in prijazne uporabniku. Želimo odstraniti ovire in poenostaviti procese do te mere, da lahko uporabnik plača položnico tudi med sprehodom v parku. Kadarkoli ustvarjamo novo storitev, se poskušamo postaviti v kožo naše stranke,« je pojasnil Yurteri.

Želijo postati digitalna banka

Digitalizacija pa ni sama sebi namen, čeprav prinaša nedvoumne koristi. Banki poleg zmanjšanja stroškov in povečanja učinkovitosti na račun povezljivosti procesov prinaša predvsem nove, velike poslovne priložnosti. V Novi KBM zato z namenom digitalne preobrazbe vpeljujejo tudi platformo in rešitve InDoc EDGE podjetja Mikrocop.

 

»Gre za enega ključnih projektov digitalizacije, ki kaže tudi na našo zavezanost trajnosti, okolju in odgovornosti, ki jo imamo kot korporacija. Želimo biti banka prihodnosti,« je sklenil Yurteri.

Nova digitalna infrastruktura banke temelji na platformi InDoc EDGE, ki združuje zmogljivosti upravljanja dokumentov, poslovnih procesov in (dolgoročne) elektronske hrambe. Banka tako upravlja z vsakodnevnimi preprostimi opravili, na primer distribucijo prejete pošte ali likvidacijo vhodnih računov, kot z bolj zahtevnimi procesi, v katerih sodelujejo različni nosilci in praviloma vključujejo samodejno odločanje na podlagi poslovnih pravil.

 

arhitektura_digitalne_reitve_indoc_edge

Napredne rešitve InDoc EDGE so povezane z informacijskimi rešitvami in osrednjim bančnim sistemom, zato zaposlenim v banki omogočajo enotno delovno okolje in celovit pregled: vedno vedo, v kateri fazi in pri komu je dokument, prav tako tudi, katera procesna aktivnost se trenutno izvaja, vse pa beleži tudi revizijska sled.

Miran Varga

Članek je bil objavljen v časopisu Delo v rubriki Svet IKT. 


Nazaj