Dobra praksa

Digitalna infrastruktura je obet prihodnosti

  24. 05. 2019

Banko prihodnosti bodo določale njena odprtost, odzivnost, uporabniška izkušnja bančnih storitev, transparentnost poslovanja, strokovnost in zaupnost. To bodo od bank pričakovale njihove prihodnje stranke, zato na tem svoje zgodbe že danes gradijo novi igralci v finančni industriji.

Pričakovanja generacije Z

Generacija Z predstavlja nove stranke bank, ki živijo nenehno povezane na internet, z mobilnimi telefoni komunicirajo prek družabnih omrežij in so vajene takojšnje odzivnosti. Odraščale so v času gospodarske krize in poudarjenega individualizma, zato predvidevamo, da ne bodo preveč naklonjene tveganjem, ki jih prinašajo nekatere finančne storitve, vsaj ne v enaki meri kot generacije pred njimi.

Pripadniki te generacije bodo od bank pričakovali enako raven storitev in odzivnosti, kakršne so od drugih ponudnikov vajeni že danes.

To bo od bank terjalo različne prilagoditve in usklajene spremembe na več področjih, kar je tudi eden od razlogov, zakaj se marsikatera banka danes odloča za celovit pristop k digitalizaciji poslovanja, tako pri sodelovanju s strankami kot v zaledju in pri podpornih procesih.

Tehnološki izzivi nove konkurence

Na spremenjena pričakovanja strank pa se hitro in zelo osredotočeno odzivajo tudi novi ponudniki. To so pogosto zagonska podjetja, ki doslej še niso bila prava konkurenca bankam. Spreminjanje regulative, na primer vpeljava evropske direktive PSD2, jim zdaj že omogoča dostop do podatkov strank in izvajanje storitev, ki so bile donedavno v izključni domeni bank.

V nekaterih bankah so v izpolnjevanju navedenih zahtev in soočanju z novimi konkurenti videli tudi priložnosti za izboljšave. Optimizacijo poslovanja in novo izkušnjo strank zato gradijo na tesno povezljivih IT rešitvah – API vmesniki jim omogočajo doseganje zakonske skladnosti, obenem pa večjo prilagodljivost poslovnih procesov, lažjo integracijo z drugimi informacijskimi sistemi in morebiti tudi vstop v svet API ekonomije.

Platforma in rešitve InDoc EDGE

Bankam lahko k doseganju ciljev digitalizacije poslovanja pomembno pripomore platforma InDoc EDGE, ki združuje zmogljivosti sistema za upravljanje z dokumenti, upravljanja s poslovnimi procesi in (dolgoročne) elektronske hrambe.

S procesnimi rešitvami na platformi lahko banka odgovori na ključne izzive poslovanja. Upravlja lahko tako z vsakodnevnimi preprostimi opravili, kot sta distribucija prejete pošte ali likvidacija vhodnih računov, kot z bolj zahtevnimi procesi, v katerih sodelujejo različni nosilci in praviloma vključujejo samodejno odločanje na podlagi poslovnih pravil.

arhitektura digitalne rešitve indoc edgePovezljivost je pomembna lastnost digitalnih rešitev InDoc EDGE

 

Ko dokument vstopi v tako procesno rešitev, skozi proces potuje samodejno na podlagi določenih poslovnih pravil. Banke lahko procesno rešitev preprosto povežejo s svojimi drugimi informacijskimi sistemi, na primer z osrednjim bančnim sistemom, in tako sodelavcem omogočijo enotno delovno okolje, v oblaku ali pri sebi.

Nad vsemi fazami procesa imajo banke celovit pregled: vedno vedo, v kateri fazi in pri komu je dokument, prav tako tudi, katera procesna aktivnost se trenutno izvaja, vse navedeno pa je zabeleženo tudi v revizijski sledi.

Po izvedbi vseh predvidenih procesnih aktivnosti se dokument na koncu varno shrani v certificiranem sistemu e-hrambe, kjer je uporabnikom na voljo tudi kasneje.

Priložnosti digitalizacije poslovanja

Digitalizacija ni sama sebi namen, čeprav prinaša nedvoumne koristi. Odpira predvsem nove, velike poslovne priložnosti, ki pa jih lahko izkoristijo le banke, osredotočene na svoje stranke in vrednost, ki jo zanje ustvarjajo z digitalizacijo.

Nekatere banke zato že danes svojo prihodnost zavzeto gradijo na novi digitalni infrastrukturi, ki bo – v tesni povezavi s strokovnim znanjem – osnova za vpeljavo novih poslovnih modelov in sodobnih bančnih storitev.

 

Klemen Novak, vodja razvoja prodajnih programov v Mikrocopu


Nazaj