Svetovni dan brez papirja

Svetovni dan brez papirja je pobuda združenja AIIM (Association for Information and Image Management), katere namen je spodbuditi posameznike in podjetja, da vsaj en dan v letu poskusijo poslovati brez uporabe papirja.

Letos svetovni dan brez papirja obeležujemo v četrtek, 9. novembra, pobudi pa se pridružujemo tudi V Mikrocopu. Vabimo vas, da razmislite, kje v svojem poslovanju lahko zmanjšate porabo papirja in naredite konkretnejše korake k brezpapirnemu poslovanju. Povabite k sodelovanju tudi svoje sodelavce in naredite interni natečaj z zbiranjem idej in pobud.

V Mikrocopu smo za vas pripravili 5 hitrih ukrepov, ki jih ni težko vpeljati na delovno mesto, za okolje pa pomenijo veliko. Če nam narava daje surovine za življenje, je prav, da ji vsak od nas povrne vsaj s preudarnim ravnanjem.

1. Premislite, preden natisnete

Pogosto natisnemo nekaj samo zato, ker smo tako navajeni, a sploh ni nujno potrebno (npr. e-pošta). Pogosto se zgodi, da gumb »Natisni« pritisnemo iz navade nekajkrat na dan. Takšna ležernost pripelje do skorajda neomejenega tiskanja, ki se še posebej v večjih podjetjih in organizacijah odrazi tudi v visokih stroških. S sodelavci se dogovorite, kje lahko zmanjšate tiskanje, skupaj poiščite »skrite rezerve«. Če kljub dogovoru ni opaznejših sprememb, je morda smiselno uvesti beleženje števila natisnjenih strani in določiti omejitev.

2. Tiskajte obojestransko

Če se tiskanju vseeno ne morete izogniti, potem bodite pri tem čim bolj varčni. V primeru tiskanja več strani tiskajte dvostransko, izognite se tiskanju nepotrebnih strani, uporabljajte manjše črke in manjše razmike med vrsticami. Če tiskate »delovne kopije« dokumentov, tiskajte na prazno stran že uporabljenega papirja.

3. Namesto papirne kopije pošljite skenogram

Pogosto dokumente natisnemo ali kopiramo zato, da bi jih posredovali sodelavcem ali poslovnim partnerjem. Podjetjem lahko dokumente v mnogo primerih pošljemo po e-pošti ali preko sistemov za e-izmenjavo dokumentov. Spodbudite svoje poslovne partnerje in dobavitelje, da začnete dokumente izmenjevati elektronsko. Namesto papirnatega računa se odločite vsaj za prejemanje računov v elektronski obliki. Tudi s sodelavci si lahko dokumente izmenjujemo v elektronski obliki. Za posamezni dokument sicer lahko uporabimo e-pošto, boljša in trajnejša rešitev pa je uporaba dokumentnega sistema. Poleg tega, da omogoča preprosto deljenje dokumentov, skupno delo na dokumentih in varnost podatkov, prinaša še številne druge prednosti.

4. Reciklirajte

Papir je najpogostejši pisarniški odpadek, hkrati pa ena najbolj rastočih vrst odpadkov. Kljub prizadevanjem številnih organizacij in večjemu ozaveščanju ljudi, da bi porabo papirja zmanjšali, se ta žal povečuje. Ampak dobra novica je vsaj, da je večino papirja mogoče reciklirati. Zato namestite v pisarne koše in škatle za zbiranje odpadnega papirja in poskrbite za reciklažo. S tem boste pomagali ohraniti vsaj kakšno drevo, prispevali pa boste tudi k manjši porabi energije in vode ter manjšemu izpustu toplogrednih plinov v ozračje.

5. Zasadite drevo

Vrnimo naravi vsaj nekaj tega, kar smo ji vzeli in poskrbimo, da bodo tudi naši zanamci še imeli svež zrak. Posadite drevo.

Vsaj danes pomislite na to, koliko papirja porabite in poskušajte upoštevati vsaj en nasvet. Nato s takim ravnanjem nadaljujte tudi vse druge dni v letu. Če pa slučajno mislite, da sprememba samo vašega ravnanja ne bo k ničemur pripomogla, si za navdih poglejte spodnji video 🙂

 

Novice »