Digitalizacija knjižnega in tehničnega gradiva

Digitalizacija knjižnega in tehničnega gradiva

Gradivo znanstvene in kulturne dediščine, knjižno gradivo, raznovrstne starejše publikacije, listine, načrti, projektna in tehnična dokumentacija ter drugo tovrstno gradivo je po svoji obliki, starosti in vsebini posebno. Pri pretvorbi v digitalno obliko mu zato v Mikrocopu namenjamo posebno pozornost.

Gradivo kulturne in znanstvene dediščine ter druga posebna gradiva ustvarjajo in hranijo tako javne organizacije kot zasebne družbe v najrazličnejših dejavnostih. Gradivo se pogosto uporablja tudi pri vsakodnevnem poslovanju, zato njegova pretvorba v digitalno obliko prinaša številne prednosti.

  • Digitalizacija omogoča prost in hiter dostop do kulturnih in znanstvenih vsebin, poleg tega pa lahko uporabniki pridobijo vrsto novih funkcionalnosti.
  • Z zajemom celotne vsebine gradiva je omogočeno iskanje po vsebini, s tem pa lažji in hitrejši dostop do podatkov in informacij vsem, ki jih te vsebine zanimajo.
  • Z digitalizacijo gradiva je mogoče optimizirati in poenostaviti vse postopke upravljanje in hrambe tovrstnega gradiva, kar omogoča učinkovitejše delo z dokumenti.
  • Digitalizacija starejših gradiv prispeva k ohranjanju dokumentov in podatkov ter vsega akumuliranega znanja in izkušenj za prihodnje generacije.

S preizkušenimi rešitvami vašim dokumentom dodajamo novo vrednost. Omogočamo enostaven dostop, učinkovito upravljanje z gradivom in vsebinami ter prispevamo k ohranjanju in prenosu informacij, znanja in neprecenljive dediščine na prihodnje generacije.

Digitalizacija knjižnega gradiva

Knjižno gradivo in vezane publikacije zaradi svoje posebne oblike zahtevajo posebno tehnološko in procesno obravnavo, za kar poskrbimo z napredno in zmogljivo strojno in programsko opremo, posebnimi znanji ter izkušnjami naših sodelavcev.

V naših storitvenih centrih izvajamo digitalizacijo knjižnega gradiva na posebej za to prilagojeni opremi, t.j. knjižni skener. Poleg opreme, posebno pozornost namenjamo predvsem rokovanju z gradivom. Izvirno gradivo je včasih zaradi svoje starosti ali pogojev hrambe v slabšem stanju, zato je potrebno paziti, da med postopkom digitalizacije ne prihaja do poškodb gradiva. Ob tem je potrebno zagotoviti tudi ustrezno kakovost skenogramov, ki omogočajo nadaljnjo uporabo gradiva v digitalni obliki.

Gradivo kulturne dediščine je po svoji obliki, velikosti in sestavi podatkov posebno in si takšno pozornost zasluži tudi pri pretvorbi v digitalno obliko.  Naslovnica 6. knjige zapisnikov mestnega sveta Ljubljane iz leta 1547.

Dodatno uporabno vrednost gradiva dosežemo z zajemom celotne vsebine gradiva, saj s tem pridobimo vrsto novih funkcionalnosti kot so iskanje po vsebini, lažji in hitrejši dostop do informacij vsem, ki jih te vsebine zanimajo.

Digitalizacija načrtov in velikih formatov

Tudi projektna in tehnična dokumentacija, načrti, zemljevidi in druga sorodna dokumentacija je po svoji obliki posebna. Praviloma gre za gradivo velikega formata ali kombinacijo različnih formatov, ki jih je mogoče digitalizirati s pomočjo najrazličnejše strojne opreme.

V naših storitvenih centrih zagotavljamo digitalizacijo različnih formatov do velikosti A0 in neomejene dolžine, različno vezanih in različno zloženih dokumentov, na zelo različnih vrstah papirja in drugih nosilcih informacij, v črno beli, sivinski ali barvni tehniki. Poleg digitalizacije gradiva, zagotavljamo tudi zajem vsebine dokumentov in zajem metapodatkov.

Mikrocop je partner na katerega se lahko zanesete.

Za vsa vaša vprašanja o digitalizaciji gradiva smo vam z veseljem na voljo po telefonu +386 1 5874 280 ali preko e-pošte: info-si@mikrocop.com.

Vaše povpraševanje nam lahko posredujte tudi preko spletnega obrazca.

Prijazno Vas vabim, da stopite z nami v stik. Skupaj bomo poiskali najboljšo rešitev, da vaše dragoceno gradivo zaživi v novi, digitalni podobi.

Digitalizacija knjižnega gradiva