Matevž Lenarčič ponovno v zraku, meril bo onesnaženost
nad Mediteranom

S plemenitim poslanstvom Matevža Lenarčiča smo se v Mikrocopu podrobneje seznanili lansko leto, ko je na Mikrocop konferenci podrobneje predstavil projekt GreenLight WorldFlight. Pilot in fotograf Matevž Lenarčič je lani spomladi z ultralahkim letalom že tretjič obkrožil svet in ob tem na poti meril koncentracije črnega ogljika v zraku. Matevž Lenarčič nas je s svojim pogumom, plemenitostjo in izjemnim poslanstvom, ki ga opravlja v dobro vseh nas, tako navdušil, da smo postali podporniki projekta GreenLight WorldFlight.

Mikrocop je podpornik projekta GreenLight WorldFlight 2017.  Matevž Lenarčič je bil naš gost v zaključnem delu 13. Mikrocop konference, 20. 10. 2016, Brdo pri Kranju   Matevž Lenarčič je bil naš gost v zaključnem delu 13. Mikrocop konference, 20. 10. 2016, Brdo pri Kranju

V Mikrocopu si prizadevamo zmanjšati negativne vplive na okolje, ki jih prinaša hiter tehnološki napredek. K temu spodbujamo tako svoje zaposlene kot tudi uporabnike svojih rešitev. Brezpapirno poslovanje poleg večje učinkovitosti prispeva tudi k manjši porabi papirja v vsakdanjem poslovanju, kar pa v ekološkem smislu pomeni manjšo porabo vode in lesa. Verjamemo, da lahko že z majhnimi dejanji v vsakdanjem življenju na dolgi rok veliko prispevamo k ohranitvi tega planeta za zanamce. Prispevek Matevža in njegove ekipe GLF pa je še toliko večji, zato smo projekt z veseljem podprli.

Merjenje onesnaženosti našega življenjskega okolja, ki ga izvaja Matevž Lenarčič z ekipo GLWF, je izjemnega pomena, saj odkriva prekomerne koncentracije različnih nevarnih snovi v zraku. Črni ogljik (tisti del saj, ki je črn) je drugi najpomembnejši povzročitelj segrevanja atmosfere za CO2 in pomembno prispeva k podnebnim spremembam. Namen projekta GreenLight World Flight je v splošni in strokovni javnosti izpostaviti zanemarjeni in podcenjeni vidik onesnaževanja podnebja, ki ga povzroča črni ogljik (saje).

Matevž se je letos ponovno odpravil na pot. Tokrat je na vrsti izvajanje meritev onesnaženosti na območju Mediterana. Ledeniki v Alpah se namreč pospešeno talijo. Črnoglede napovedi znanstvenikov jim dajejo le še 50 let do popolnega izginotja. Ker ledeniki predstavljajo vir pitne vode osrednje Evrope ter energetski potencial, so življenjskega pomena za prebivalce stare celine. Razlogi za pospešeno taljenje se skrivajo tudi v povečanih koncentracijah črnega ogljika ter saharskega peska, ki se usedajo na belo površino in povečujejo vpijanje toplote. Matevž bo izvajal meritve transporta črnega ogljika in saharskega peska iz Afrike v osrednjo Evropo, meritve se bodo izvajale nad Sredozemskim morjem, južno in severno od Alp ter nad samim gorskim masivom na različnih višinskih nivojih.

Podroben načrt poti in več informacij o projektu je na voljo na spletni strani GreenLight WorldFlight, tokratni podvig Matevža Lenarčiča in ekipe GLWF lahko v živo spremljate tudi na Delo.si in na Facebook profilu GLWF.

 

Novice »